Lästips

På text-tv i dag kan man läsa några rader om att förbundskapten Lars Lagerbäck kritiserar delar av den svenska fotbollsträningen. Här har artikeln i sin helhet, där Mattias Jonsson och Anders Linderoth också intervjuas. Glöm inte att kolla in spalten vid sidan om artikeln, där de jämför fotbollen med andra idrotter. Det är aldrig fel att ta till sig synpunkter och fundera kring dem på egen hand eller med sina tränarkollegor.

http://dn.se/sport/fotboll/lagerback-kritiserar-allsvenska-traningsdosen-1.833915

Övning - fys

Fysträningen får inte glömmas bort nu i dessa tider då gräspremiären står för dörren. Här är två övningar som jag kör en del med spelarna, där det är fokus på spänst.

1)
Ha en sträcka på 10 meter.  De hoppar på ett ben denna sträcka. De ska ta i och hoppa så långt de kan, använda hela kroppen i ansatsen. När de landar ska de försöka stå still på stället och behålla balansen i någon sekund innan de tar ny fart. Två gånger på varje ben är lagom. Men detta görs inte bara framlänges, utan de kör även två gånger på vardera ben baklänges.

2) Ha en sträcka på 10 meter. Sätt ihop fötterna, i kloss. De studsar sedan på tårna/främre delen av foten. De ska göra så många hopp de bara kan. De ska vara helt stumma i fotlederna men måste röra sig lite i knäna för att få fart. Kör så att de hoppar med höger sida först, fem hopp, sedan vänder de ett halvt varv i luften och studsar med vänster sida först, fem hopp. Så håller de på hela sträckan, kör två gånger. Efter det gör de likadant fast först fem studs framlänges, sedan fem baklänges, också två gånger.

Första övningen är för spänst och benmusklerna. Man hoppar på ett ben, precis som man gör i de flesta luftdueller i fotbollen. Den andra övningen är för att få upp kapaciteten i fötterna.

Övning - överstegsfinter

Det finns den traditionella överstegsfinten där man drar exempelvis höger ben över bollen och sedan tar med sig den med vänster yttersida. Jag kör åtta varianter. Anledningen till det är att man kan variera sig när man blir duktig på överstegsfinter. Samtidigt tränar man bollkontroll, balans, upp med blicken och så vidare.

Jag brukar lägga ut en rektangulär yta, 5x20 meter. I varje yta arbetar fyra-fem spelare åt gången. En spelare inne i ytan åt gången.

1) Finta med höger ben, ta med bollen åt vänster med höger insida.

2) Finta med vänster ben, ta med bollen åt höger med vänster insida.

3) Finta med höger ben, ta med bollen åt höger med höger yttersida.

4) Finta med vänster ben, ta med bollen åt vänster med vänster yttersida.

5) Finta med höger ben, ta med bollen åt höger med vänster insida.

6) Finta med vänster ben, ta med bollen åt vänster med höger insida.

7) Finta med höger ben, ta med bollen åt vänster med vänster yttersida.

8)
Finta med vänster ben, ta med bollen åt höger med höger yttersida.

Efter detta program brukar jag ibland köra en nionde variant, där de gör en dubbel överstegsfint, först ena benet, sedan det andra. Efter det får man göra valfri fint som man har tränat på.

Tips: När jag kör denna övning första gången brukar alla ha så bråttom, se till att de drar ner tempot och göra vare överstegsfint korrekt. Spelarna ska göra finten ordentligt så att de verkligen ger sken av att de ska gå åt det hållet, innan de byter riktigning. Andra eller tredje gången ni tränar på detta kan ni lägga till att finta av en kon/käpp eller en passiv försvarare.

Övning - teknik

Det finns flera tekniska moment som vi tränar våra ungdomar i, det är passningar, mottagningar, ta ner på bröst och lår, volley och nick. Här kommer två saker som jag tror att vi alldeles för sällan tränar på, och som är bra tekniska detaljer.

1) Tillbakaspel med låret. Vid exempelvis ett inkast är det användbart. Du gör en pendelrörelse med benet precis som att du ska skjuta, fast du träffar bollen med låret. Mycket effektivt vid ett trängt läge och om ett tillbakaspel måste ske snabbt, man hinner inte ta emot bollen.

2)
Tillbakaspel med sulan. Detta kan vara svårt för spelarna till en början, men när de lärt sig den är det effektivt och ett kontrollerat tillbakaspel. När bollen kommer lågt kan man sätta fram foten och "trampa" på bollen med sulan och spela tillbaka med en effektiv touch.

Övning - mottagning och dribbling

Det finns hur många övningar som helst där man kan öva mottagningar. Här är en övning där man kan öva det på.

Organisation: Spelare, koner, bollar.

Syfte: Passningar, mottagning, teknik.

Utförande: Jag ska försöka rita upp det så bra som möjligt. V=koner, X=spelare, X0=spelare med boll.


                      X0




VX                                            V





                         V
                         V
                         V
                         V
                         X

1) Passning från X0 till spelaren (VX) vid konan till vänster i mitten. Den spelaren tar emot med höger yttersida eller vänster innersida.

2) På andratouchen spelar han/hon ner bollen till spelaren vid fyra koner.

3)
Spelaren vid konerna dribblar igenom konerna och passar sedan rakt upp dit övningen började först.

4) Det finns en ensam kona till höger. Den använder man när man sedan byter fot, då man tar emot med vänster yttersida eller höger insida.

Tips:
Poängtera vikten av en bra förstatouch i fotboll.
När de har blivit varma i kläderna kan man göra så att spelaren som står som nummer två i kön är lite i ryggen och markerar sin närvaro, så att spelaren som ska ta emot bollen får lite motstånd och mer matchlikt.

Förklaring triangelspel

Det har kommit ett mejl där jag ombeds förklara triangelspel lite mer ingående och ge tips hur man tränar på det. Jag gör ett försök.

Jag skulle vilja påstå av väldigt mycket av dagens fotboll består av att man jobbar efter trianglar på fotbollsplanen. Tanken är enkel i sitt slag, då bollhållaren bildar en triangel med två lagkamrater, som är spelbara.

Några exempel på hur det kan se ut under en match. Vi tänker rakt 4-4-2 som spelsystem.

1)
Vänsterbacken har bollen och har ansiktet inåt plan. Två alternativ som han bör ha då är ena mittbacken och ena innermittfältaren.

2) Vänsterbacken har fortfarande bollen och vänder uppåt i plan, då bör han ha vänsteryttern och ena innermittfältaren som spelalternativ.

3) Vänsteryttern har bollen och ser inåt planen, då bör ena innermittfältaren och ena anfallaren finnas som spelalternativ.

4) Innermitten till höger har bollen, han är rättvänd. Han bör då ha högeryttern och anfallaren till höger som spelalternativ.

Där är några exempel, hoppas ni kan se det framför hur det ser ut. Efter hur man spelar sitt spelsystem så ändras ju trianglarna på fotbollsplanen. Tanken från mig kring trianglar handlar främst som ganska korta passningar, men självklart kan man hitta större trianglar med längre passningar. Handlar mycket om att vara kreativ.


Så, ska också skriva lite om triangelspel under träning.

Jag har ingen direkt superövning som löser detta. Men om man förklarar detta i teorin för spelarna och sedan försöker arbeta efter det under träningarna så bör man lösa detta. Dock några exempel.

1) Skrev häromdagen om kvadraten med tre ute och en spelare inne, den är ju perfekt, där har en spelare bollen och två ska göra sig spelbara.

2) Man kan exempelvis spela fem/sex mot två i en begränsad yta, under övningen ska spelarna röra sig och arbeta efter trianglar.

3)
Man kan ha en spelövning, där mittfältare och anfallare möter en fyrbackslinje, eventuellt någon defensiv mitt med. Man startar vid mittlinjen och sedan anfaller mot ett mål. Försöker passa sig fram till avslut med hjälp av tänket kring trianglar.

4) Man kan spela elvamanna under träningen, gå igenom ordentligt före vad som gäller, så spelarna vet att när han har bollen ska jag agera så.

Utgå hela tiden från hur ni vill spela med trianglar och sedan översätter ni det med teori och övningar. Spelövningar är ju dem jag rekommenderar främst.

Något som är oklart? Bara hör av er!

Variant på kvadraten

För några månader sedan presenterade jag några varianter på kvadraten. Jag har hittat en ny och som jag testat - med mycket gott resultat. Ni som inte har provat denna variant bör nog göra det.

Ha en rätt så liten kvadrat, runt åtta steg. Ha en kille som jagar och tre ute i kvadraten. Det är antalet spelare ute i kvadraten som är det fina.

Effekten blir att de ute i kvadraten måste röra sig hela tiden, måste vara spelbara och ge de två alternativ bollhållaren kan få. För dem som exempelvis behöver få en introduktion i triangelspel, få bort att stå i passningsskugga eller få igång rörelse för stillastående spelare är detta en mycket bra övning.

Övning - allsvenskan

Under min tid som spelare körde vi en hel del av övningen allsvenskan, vilket innebär att du hela tiden ska prestera för att avancera i "seriesystemet".

Organisation: Koner, bollar, västar, mål, spelare.

Syfte:
Få spelarna att kämpa, vilja vinna, lyckas i en mindre grupp.

Utförande: Övningen går köra i flera varianter, det är bara att anpassa sig efter spelyta och antalet spelare. Jag tar ett exempel, sedan ändrar ni så det passar er, eller varierar er för sakens skull.

* Fyra fotbollsplaner. Döp dem till allsvenskan, superettan, division 1 och korpen.

* I korpen är planen liten, ha konmål osv. I allsvenskan är det större plan, med riktiga mål och målvakter. Planen ska hela tiden bli större, förutsättningarna bättre och roligare att spela.

* Dela in lagen med tre spelare i varje lag. I detta exemplet blir det 24 spelare plus två målvakter.

* Förloraren i korpen stannar kvar, vinnaren går till division 1. Förloraren i division 1 går till korpen, vinnaren till superettan. Förloraren i superettan går till division 1, vinnaren går till allsvenskan. Förloraren i allsvenskan går till superettan, vinnaren stannar kvar.

* Så fungerar det hela tiden. Jag brukar köra så att om det blir oavgjort så vinner det lag som gjorde sista målet.

* Kör tidsbestämda matcher. Bestäm före att man ska köra exempelvis tio matcher, den som vinner sista matchen i allsvenskan har vunnit allsvenskan.


Spelarna lär gilla denna övning. Det är fart hela tiden, de flesta spelare som har kommit upp lite i åldrarna har ju fått drivet att hela tiden vilja vinna, vilja prestera. Det får de garanterat utlopp för här.

Övning - kamp och avslut

En önskan har inkommit om att komma med någon övning där spelarna får köra lite tuffhet. Som på beställning kommer här en övning som jag har kört mycket och som de spelare jag har kört den med har gillat den.

Organisation:
10-15 spelare, bollar.

Syfte: Kamp mellan spelare, samarbete, avslut.

Utförande: Dela upp i två lag, placera ena laget vid ena stolpen, andra laget vid andra stolpen. Ha en målvakt i mål. Ha bollarna utanför straffområdet vid "cirkelbågen" och placera dig själv som tränare där. Spelytan är hela straffområdet.

Övningen går till så att du petar in en boll i straffområdet, två spelare åt gången från vardera lag försöker ta kontroll över bollen och avsluta mot mål. Spelet pågår ända till bollen är i mål eller bollen är ute ut straffområdet. Rent hypotetiskt kan det andra laget bryta motståndarnas avslut, ta kontroll över bollen och avsluta själva.

Detta brukar inbjuda till härlig kamp. Räkna poäng, exempelvis först till fem mål, så blir det en tävling. Om man vill kan man lägga till att förlorande lag får göra ett visst antal armhävningar och situps, då blir det fight, för vem vill göra fysiska övningar utöver detta?

Tips: Spelarna tar snabbt slut i denna övning, så kör inte övningen med för lite folk. Det gör inget om spelarna får stå en-två minuter mellan varje gång och vila. Kör gärna med fria tillslag så att de kan driva på med bollen och utmana motståndarna utan hinder.

Rättelse

I övningen nedan hoppade kryssen (X) lite fel i avslutsmomentet. Vet inte riktigt varför.

* Anfallaren ska vara mellan backarna.

* Yttern från höger ska vara bakom "vänsterbacken."

* Mittfältaren ska komma mellan backarna, efter anfallaren, i någon form av andravåg.

Om det är oklart så säg till så förklarar jag ytterligare.

Övning - avslut

Detta är en övning man kan göra flera varianter på och ha flera olika syftet. Denna övning är enkel på sitt sätt, där anfallarna ska löpa in och hitta olika ytor för avslut medans försvararna får det lite jobbigare.

Organisation: Bollar, koner, 12-15 spelare. Ha minst fyra backar, fyra inläggare, två anfallare och två mittfältare åt gången, annars får de springa benen av sig.

Syfte: Bra löpningar in i straffområdet, avslut, försvarsspel.

Utförande: Spelarna ställer upp enligt nedan. O är försvarare, X anfallare.



                                                         Mål


                                            O                       O
                                                        X



X                                                                                                          X






                                                          X0


1)
Mittfältaren med boll spelar upp till anfallaren, som startar med försvararna i ryggen. Anfallaren spelar tillbaka till mittfältaren.

2) Mittfältaren slår  bollen ut till en ytter som ska slå inlägg. Kör vartannat håll.

3) Inläggaren slår ett inlägg och anfallaren, mittfältaren och yttern på andra sidan går på avslut, tre mot två.

När inlägget kommer in i straffområdet ser det ut enligt följande. Säg att inlägget kommer från vänster.


                                                      Mål
                             
                                                  O  X        O
 X0                                                                      X
                                                           X                                                                                                                                           


Spelaren mellan backarna är anfallaren, spelaren längst till höger är yttern från högersidan och den tredje är mittfältaren som följt med upp i anfallet.

Tips: Det är lätt att backarna bli bolltittare i denna övning, uppmana dem att ha koll på anfallarnas löpningar in i straffområdet. Uppmana också anfallarna att se de fria ytorna och löpa in där i straffområdet. Är det bra kvalité på inläggen och de offensiva löpningarna så lär det bli en del avslut mot mål.

Övning - avslut

En övning där det fouseras på direktpass och avslut.

Organisation: Bollar, fyra koner, 12-14 spelare. Mellan konerna kan det vara 15-20 meter.

Syfte: Bra direkta passningar, snack, avledande löpning av anfallare och avslut.

Utförande: Övningen är utformad enligt ett L och ska vara placerad fem-tio meter utanför straffområdet. Övningen ser ut enligt nedan. Siffrorna visar bollens väg i turordning.


          V

               V4                              5  V2

           
               6


                                                   3
                                                   V1

                 Mål


*
Pass från V1 upp till V2 som passar tillbaka direkt till V1/V3.

* När bollen kommer tillbaka ner spelar V1/V3 upp bollen snett till V4.

* Bollen spelas direkt från V4 till V5. V5 sätter den i sin tur direkt i djupet till V6 som avslutar på mål.

* Det finns en extra kona i övningen, den löper V4 runt efter att den har passat V5 och sedan får den i djupet för avslut. Tanken är att den som avslutar ska göra en avledande löpning före den avslutar mot mål.


Denna övning kan säkert se krånglig ut. Men jag tror ni löser det. Tänk som ett upp-och-ner-vänt L, bollens väg ser ni med siffrorna. Om det är krångligt att förstå så lägg ut konerna när ni är på en fotbollsplan så ser ni säkert hur det ska gå till.

Passningsövning

Detta är en ganska enkel övning, fast jag tycker den är bra för yngre att köra som behöver träna på långa och korta pass. För lite äldre och bättre spelare är det en bra övning att få igång rörelsen och passningarna i inledningen av ett träningspass.

Organisation: Sex koner, bollar, två spelare vid vardera kon.

Syfte: Slå långa och korta pass, spela vidare på en touch.

Utförande: Jag "ritar upp" övningen direkt och förklarar sedan därefter. Ytan är någonstans mellan 20-25x10-15 meter.

V5                                      V4

                V6      V3

V1                                     V2


Bollen går i nummerordning.

1) Långt pass i luften mellan ettan och tvåan.

2) När tvåan får bollen sätter han den på ett tillslag till trean.

3) Trean sätter den i sin tur direkt till fyran.

4) Fyran tar kontroll på bollen och slår en långt och högt pass till femman.

5)
Femman direkt till sexan, sexan sedan direkt vidare tillbaka till ettan.

Så rullar övningen på. Spelarna flyttar med i bollens riktning.

Tips: När spelarna har kört denna övning någon gång och kan den, slänger man in en andra boll. Då börjar övningen med bollar vid ettan och fyran. Och sedan kör de passningar i ett högt tempo. Action hela tiden.

RSS 2.0