Snabbhetsträning

Kvicka fötter är ju självklart en fördel i fotboll. Snabbhet är något som man bör jobba på, måste förbättra. Just snabbhet verkar vara ett intressant ämne i Sverige. Om jag hårddrar det kan jag tycka att det snackas väldigt positivt om snabba spelare, och om de förbättrar vissa saker kan de bli bra fotbollsspelare. Däremot tycker jag att det för sällan snackas om spelare som är bra på vissa fotbollsspecifika saker men är inte snabba, sällan nämns det att förbättrar bara den spelaren sin snabbhet så kommer den att bli bra. Hänger ni med på poängen? Snabbhet går att träna upp, that´s it.

Organisation: Är ni en trupp på 20-talet spelare räcker det med fyra konor. En kon att starta respektive avsluta vid. Två led.

Syfte: Att förbättra snabbheten, individuellt.

Utförandet: Spring max mellan konerna. Jag tycker det är bra att köra 10 och 30 meter, dock inte samtidigt. Man kan köra det samma träning, men tänk då på att få ordentligt med vila mellan de olika avstånden, minst fem minuter.
Börja med 10 meter, där spelarna springer absolut max. Efter varje löpning måste spelaren få minst en minuts vila. När ni springer 30 meter måste spelaren vila minst en och en halv minut. Detta är ingen tävling, för att få ut maximalt i musklerna måste de återhämta sig, trots att det inte är många meters löpning. Tänk på att det är en snabbhetsövning, inte konditionsträning.
För ungdomar är det rimligt att springa 4-6 gånger var per sträcka.

Tips: Spelarna måste jobba med armarna, räta på överkroppen, fäst blicken en bit fram. Det ger inte lika mycket om de springer som en "ostbåge". Titta också på fötterna, det finns ingen sprinter som har fötterna pekandes innåt eller utåt, tårna rakt fram alltså.
Tänk på att det är individuell träning, därför kan inte alla prestera max lika många gånger. Ha ett samtal med spelarna där de förstår innebörden att man ska jobba max, när man inte kan det slutar man. Om det sedan är fyra eller sex gånger just denna träning spelar ingen roll.

Kuriosa: För den som har ett barn som bara är några år gammalt, kan redan då ta reda på de fysiska förutsättningarna och se om barnet har bäst muskelära förutsättningar att bli en "sprinter" eller "långdistanslöpare". På ett laboratorium i Köpenhamn kan man göra testet. De kör ner en pincettliknande sak i ena lårmuskeln, skär bort en bit av muskeln och analyserar. På så sätt kan man se om barnet har fötts med förutsättningar att springa snabbt eller långt... Dä ni!

Kommentarer
Postat av: andreas

varför inte göra det med boll? inte varje gång utan var tredje. dendär bollen är visst viktig i fotboll har jag hört

2008-11-19 @ 14:20:12
Postat av: Vegard

om man inte lyckas få tag i fyra konor går det lika bra med svenska tjejer?

2008-11-19 @ 19:00:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0