Tips - kvadraten

Kvadraten är en klassiker. Många kör den som uppvärmning, där en eller två jagar, och så lattjar man mest runt. Nedan kommer några saker som ni kan ta med er när ni kör kvadraten.

1) Gör det till en försvarsövning. Ha en kvadrat med två eller tre personer som jagar, gå igenom försvarsspel med dem, hur de ska samarbeta, röra sig och så vidare.

2) Kör olika varianter med tillslag; en touch, max tre tillslag eller tvåtvång (måste röra bollen två gånger). Olika varianter ger olika träning.

3) Ha en spelare som rör sig fritt i mitten. Låt spelaren ha en väst på sig så att det tydligt syns vem det är. Låt personen jobba fritt och vara en extra resurs till dem "ute" i kvadraten. Här tränar man bland annat speluppfattning, positionsspel med mera. Det är bäst om man kör så att den som har väst på sig inte kan jaga så länge spelaren kör i mitten, man måste låta spelaren med väst få tid på sig att jobba där inne.

4) Nu när det drar ihop sig för att träna ute vintertid. Kör då inte kvadraten som uppvärmning, men stelfrusna kroppar är det lätt att exempelvis ljumskar pajjar.

Gästtips - Tony Westring

Jag kommer att försöka ha några personer som gästspelar här på bloggen och som ger lite tips. Först ut är fotbollsscouten Tony Westring, som bland annat har spelat i allsvenskan under flera år med Öster.

Tonys tips: Använd cykeldäck istället för stegar i er koordinationsträning. Det gör att ni får ett högre och naturligare löpsteg än med stegar som är lite "lägre". I övrigt är det bara att jobba på med fötterna i flera olika varianter.

Nästan 200 besökare!

Jag måste skriva ett inlägg om besöksantalet. Bloggen har inte ens funnits i en vecka, ändå har nästa 200 unika besökare redan kollat in bloggen. Jag håller tummarna för att ni har gillat vad ni sett och att ni återkommer frekvent! Bloggen kommer att uppdateras åtminstone varannan dag, så det lönar sig att titta in ett par gånger i veckan.

Övning - försvars- och anfallsspel

Här kommer en övning som jag tycker fungerar riktigt bra, om spelarna verkligen följer de förutsättningar som sätts upp. Det är både försvars- och anfallsspel som man tränar.

Organisation: En boll och två konor på två spelare. Gör ett konmål som är runt tre meter brett.

Syfte: Få spelarna att jobba en mot en, verkligen tänka till i både anfalls- och försvarsspelet samt träna finter.

Utförandet: Anfallaren startar cirka fem-tio meter från målet, driver bollen mot försvaren och ska sedan försöka dribbla/finta försvararen mellan konerna och passera. Låt dem anfalla respektive försvara varannan gång. Låt dem gärna räkna poäng för varje gång de lyckas passera, på så sätt blir det en tävling.

Denna övning är inte så speciell, om det nu inte vore för att det finns vissa specifika moment, som gör det ännu svårare.
1) Börja med att försvararna endast får jobba i sidled mellan konerna. Säg åt dem att de inte får röra sig en millimeter framåt. Detta är svårt, i detta läge måste verkligen den som försvarar tänka till. Samtidigt måste anfallaren vara så "klok" att den kan utnyttja denna fördel den får.
2) Lägg sedan på att försvararen får gå framåt, men har spelaren väl tagit ett steg framåt står den där. Det är alltså förbjudet att röra sig bakåt. Spelaren får fortfarande röra sig i sidled.
3) Spela som vanligt med försvararen, som får röra sig fritt.

Efter ett tag är det inte fel att be en av spelarna i duon att gå ett steg åt höger eller vänster, så att de inte får möta samma spelare hela tiden.


Tips: Lägg ut alla konmålen på rad efter varandra, med några meter mellan varje mål så klart. På så sätt får du som tränare en bra överblick plus att spelarna ändå i viss mån får tränas i att ha andra spelare runt en som påverkar.

Tips - teknikcirkeln

Teknikcirkeln är en riktig klassiker, som spelare för 15 år sedan jobbade jag med den, som ränare jobbar jag med den nu. Det finns flera moment som man kan jobba med, och som också är välkända för de flesta tränare. Jag kör passningar i olika varianter (exempelvis passning och tillbakaspel, väggspel, pass till en spelare och hämta boll hos en annan och så vidare). Kör också så klart mottag med lår och bröst samt nick.

Här följer dock två tips som man kan köra, som jag själv har snappat upp av andra tränare.

Inkast: När man kör mottag på lår eller bröst, säg då åt dem som står ute i ringen att kasta inkast. Dels får kastaren träna på inkast, att träna på att tajma kastet, vilket inte alltid är så lätt. Dels för att mottagen på så sätt får ett matchliknande kast. Löst kast som ett underhandskast ofta blir förekommer inte under matcher.

Lyfta bollen: Som avslutning på teknikcirkeln brukar jag köra en variant där spelaren tränar mottag, teknik, balans, koordination, rumsuppfattning med mera. Det går till enligt följande: Spelaren ute i cirkeln kastar bollen - mottagaren tar kontroll över bollen med fot, lår, bröst etcetra - lyfter bollen över sig med lår eller fot - snurrar ett halvt varv - dämpar bollen - spelar sedan tillbaka bollen till kastaren.

Snabbhetsträning

Kvicka fötter är ju självklart en fördel i fotboll. Snabbhet är något som man bör jobba på, måste förbättra. Just snabbhet verkar vara ett intressant ämne i Sverige. Om jag hårddrar det kan jag tycka att det snackas väldigt positivt om snabba spelare, och om de förbättrar vissa saker kan de bli bra fotbollsspelare. Däremot tycker jag att det för sällan snackas om spelare som är bra på vissa fotbollsspecifika saker men är inte snabba, sällan nämns det att förbättrar bara den spelaren sin snabbhet så kommer den att bli bra. Hänger ni med på poängen? Snabbhet går att träna upp, that´s it.

Organisation: Är ni en trupp på 20-talet spelare räcker det med fyra konor. En kon att starta respektive avsluta vid. Två led.

Syfte: Att förbättra snabbheten, individuellt.

Utförandet: Spring max mellan konerna. Jag tycker det är bra att köra 10 och 30 meter, dock inte samtidigt. Man kan köra det samma träning, men tänk då på att få ordentligt med vila mellan de olika avstånden, minst fem minuter.
Börja med 10 meter, där spelarna springer absolut max. Efter varje löpning måste spelaren få minst en minuts vila. När ni springer 30 meter måste spelaren vila minst en och en halv minut. Detta är ingen tävling, för att få ut maximalt i musklerna måste de återhämta sig, trots att det inte är många meters löpning. Tänk på att det är en snabbhetsövning, inte konditionsträning.
För ungdomar är det rimligt att springa 4-6 gånger var per sträcka.

Tips: Spelarna måste jobba med armarna, räta på överkroppen, fäst blicken en bit fram. Det ger inte lika mycket om de springer som en "ostbåge". Titta också på fötterna, det finns ingen sprinter som har fötterna pekandes innåt eller utåt, tårna rakt fram alltså.
Tänk på att det är individuell träning, därför kan inte alla prestera max lika många gånger. Ha ett samtal med spelarna där de förstår innebörden att man ska jobba max, när man inte kan det slutar man. Om det sedan är fyra eller sex gånger just denna träning spelar ingen roll.

Kuriosa: För den som har ett barn som bara är några år gammalt, kan redan då ta reda på de fysiska förutsättningarna och se om barnet har bäst muskelära förutsättningar att bli en "sprinter" eller "långdistanslöpare". På ett laboratorium i Köpenhamn kan man göra testet. De kör ner en pincettliknande sak i ena lårmuskeln, skär bort en bit av muskeln och analyserar. På så sätt kan man se om barnet har fötts med förutsättningar att springa snabbt eller långt... Dä ni!

Övning - teknik och avslut

I mitt första inlägg delger jag er min absoluta favoritövning, alla kategorier. Övningen heter Gladiator och går till enligt följande:

Organisation: Målvakt och utespelare (max 15 personer), tolv koner, tre västar, bollar.

Syfte: Att jobba med försvarsspel ensam, samarbeta i anfallsspelet, förbättra teknik, passningar, kommunikation, rörelse, kyla med mera.

Utförandet: Lägg ut sammanlagt tre kvadrater tiotalet meter utanför straffområdet och upp mot mittlinjen.
Ha cirka tio steg mellan konorna (när de har blivit bra på detta kan du minska till åtta steg).
Mellan varje kvadrat ska det finnas en meters frizon, där försvararna inte få vara.
I varje kvadrat ska det finnas en försvarare.
Två anfallare med en boll försöker sedan ta sig igenom kvadrat för kvadrat, när de har tagit sig igenom alla tre kvadrater avslutar de på mål.

Tips: Spelarna lär bara se svårigheter i början. De lär misslyckas väldigt ofta. För att komma igång, ge dem bland annat dessa tips: Ha kyla - låt försvararen komma mot bollhållaren, icke bollförande spelare ska då utnyttja ytan som skapas. Säg åt dem att snacka och hjälpa varandra, och ha en taktik klar när de ger sig in i första kvadraten. Se också till så att spelarna inte blir statiska i sina positioner. Var restriktiva med försvararnas agerande, vid exempel glidtacklingar inne i kvadraten kan lätt skador uppkomma.

Här nedan har jag "ritat upp" övningen i all sin enkelhet.


   Målet

V            V
       O
V            V

V            V
       O
V            V

V            V
        O
V            V
X            X

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0